Benkeplate guide

Hvilket materiale passer best for deg og dine behov?

Granitt

Granitt er stein skapt i naturen, som er luksuriøs, varme- og kuldebestandig, hygienisk og holdbar. Den kan fås i mange varianter, som polerte, matte og børstete overflater. 
Disse egenskapene gjør at benkeplater i granitt er populære valg til kjøkken i mange hjem. Granitt er også egnet for steder med tøffere miljø, som bad, utendørs kjøkken eller grillhjørne. 
Granitt krever lite vedlikedhold. Hvis man tar godt vare på benkeplaten år etter år og husker enkelte tips, opprettholder den sitt nyverdige utseende for en lang tid! 

Rengjøring og vedlikehold:
Vi anbefaler å bruke et rengjøringsmiddel som er tilpasset stein. Til den daglige rengjøringen kan man bruke en fuktig klut med vann, gjerne en mikrofiberklut. Vi anbefaler også Lithofin Easy Clean for daglig fjerning av lettere smuss. Dette produktet er spesielt utviklet for daglig rengjøring.

All naturstein er porøs og trenger av og til impregnering for å redusere absorberingsevnen. Om du har granitt plater som trenger impregnering, som feks på matte eller børstete overflater, anbefaler vi Lithofin Stainstop MN eller W. Hør med oss hvilken impregnering som passer best din steinplate. Vi anbefaler at dette gjøres 1 gang i året, eller når vann ikke preller like godt av. Disse produktene er helt ufarlig etter overflatebehandling i kontakt med mat. 
Selve jobben med å impregnere er enkel, og tar ikke mer enn 10-20 min. Vi viser dere gjerne hvordan det gjøres.
 

Marmor

Marmor er et utrolig elegant og naturlig materiale som finnes i eksklusive kjøkken, møbler og interiørartikler. Det finnes veldig mange forskjellige typer marmor både i farger og spill. 
Ekte marmor er skjørt og bør behandles med forsiktighet, men det porøse materialet krever lite vedlikehold og pleie for å holde seg fint.
Trender kommer og går, men marmor som materiale varer i veldig mange år og vil bli verdsatt av flere generasjoner framover. Marmor vil endre seg noe over tid akkurat som alle andre naturlige materialer, det er uunngåelig og en del av sjarmen, men hvis du behandler den med kjærlighet, vil møblene og produktet vare lenge. Sæthre Sten har lang erfaring med salg og produksjon av marmor, og kan gi deg de tips du trenger for bruk og vedlikedhold. 

Rengjøring og vedlikedhold:
Marmor har god motstandsdyktighet mot både varme og vann. Derimot er den følsom for flekker og riper. Siden det er en forholdsvis porøs stein, kreves det regelmessig impregnering og at rester fra mat og drikke tørkes bort med en gang. Vi anbefaler alltid at man bruker skjæreunderlag og et underlag til varme gryter og panner.
Anvend aldri produkter som inneholder syre på marmor. Eksempel på produkter man skal være forsiktig med er vin, sitrusfrukter, eddik, kullsyre etc. Fett og oljeflekker må fjernes så raskt som mulig for å forhindre at det trekker ned i steinen.

For at din benkeplate skal bevare sitt fine utseende anbefaler vi å bruke et rengjøringsmiddel som er tilpasset marmor, og i de fleste tilfeller vil en mikrofiberklut med vann gjøre jobben. Ellers anbefaler vi rengjøringsmiddelet Lithofin Easy Clean til daglig vask og lettere smuss. Ved behov for lett flekkfjerning, kan Jif krem med litt vann, eller Rena-Clean Universalstein brukes. 
I marmor er det porer og mikrosprekker som gjør at væske suges inn. Er væsken farget og steinplaten lys, kan man få flekker som trenger ned i steinen som kan være vanskelige å få bort. Vi anbefaler å impregnere steinplatene ca. 1 gang i året, eller når vann ikke preller like godt av. Impregnering som kan brukes er Lithofin Stainstop MN eller W. Dette er en enkel jobb, og påføres med en ren og tørr klut. Spør oss gjerne om tips til hvordan gjøre dette.

Kompositt

Kompositt er et vedlikeholds- og rengjøringsvennlig materiale som forener et slitesterkt og praktisk interiør. Disse platene finnes i veldig mange flotte design, uttrykk og farger, både ensfargede og i marmor-aktige utseender.
Den er ekstremt hard, har nesten ubegrenset holdbarhet og krever lite vedlikehold. Kompositt har god motstandsdyktighet mot riper. Denne egenskapen er oppnådd takket være kvartsstein (som gir platen sin hardhet), polyester/ harpiks (som gir platen elastisitet)

Rengjøring og vedlikehold:
Komposittstein er en sterk og ripebestandig plate bestående av knust kvarts, lim og fargestoffer, noe som gjør den veldig hard og motstandsdyktig. Den ikke-porøse overflaten gjør den hygienisk og svært resistent mot flekker. Vær likevel obs mot helt hvite overflater. Vi anbefaler å bruke skjæreunderlag og underlag for varme gryter og panner for å unngå sprekker som kan oppstå.

Til den daglige rengjøringen kan man bruke en fuktig klut med vann (gjerne en mikrofiberklut). Vi anbefaler også Lithofin Easy Clean.  Dette produktet er helt ufarlig etter overflatebehandling i kontakt med mat. Om behov for en noe grundigere rengjøring av feks flekker eller fett, kan litt Jif krem og vann eller Rena Clean Universalstein brukes.